úterý 19. ledna 2010

Insomnie

Už několikátý večer nemůžu usnout. Je to velmi nezvyklé, protože jsem doposud usnula doslova kdykoliv jsem si lehla (což bylo mnohdy i dost kontraproduktivní). Teď si můžu lehat, kde chci a jak chci, a neusnu. A tak po nocích místo spánkových vřetének a následných beta – delta vln slastného ortodoxního spánku procházím internet (mimochodem jsem při tom procházení narazila na jeden z prvních článků od Markuse, které jsem četla, a i po letech mu dávám deset bodů z deseti!), čtu si nebo si kreslím a přemýšlím o blbostech. Například: Kdybych mohla tak ve třinácti nahlédnout do budoucnosti a viděla sebe teď, byla bych šťastná?

A kupříkladu od počítání oveček jsem upustila, protože je kolem nich tolik nevyřčených otázek, že si je neumím představit: Jak pastýř zjistil, kolik ovcí most unese? Jdou zprava doleva nebo zleva doprava? Jsou jedna jako druhá nebo každá jinak tlustá? Pokud jsou jedna jako druhá, jak je to možné? A pokud každá jinak tlustá, proč ty hubené nechodí po dvou? Já, jakožto vypravěč stojím na straně, odkud jdou, kam jdou, anebo se dívám seshora? Má pastýř modré oči?

Do toho mi nezávisle na sobě kadeřnice i manikérka řekly, že pokud nebudu v pohodě já, rozhodně nebudou v pohodě ani moje vlasy a nehty a že na nich se to nejvíc pozná (cenná rada pro budoucí praxi v psychologické ambulanci – a my se to učíme poznávat z rozhovoru a potlačených traumat z dětství). Ale pokud je to pravda, nebudu si moct za chvíli nalakovat ani vlasy ani nehty, když o všechno přijdu. A přestože osvíceně vím, že krása ženy není v jejím vzhledu, nýbrž v chytrosti a důvtipu, už bych se konečně ráda vyspala a našla si důvod, proč cenit svoje hnusný rovnátka v širokém úsměvu na svět… Protože blbá nálada je jedna věc, ale jakmile mi něco ničí vlasy, tak to nechci!


8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Spánek je pro slabochy.R

Markus řekl(a)...

to je hezký, že když nemůžeš usnout, tak si vzpomeneš na mě :)

Enykl řekl(a)...

Ne na tebe, ale na Mádla :)

Anonymní řekl(a)...

To by se Markusovi nelíbilo. Jirka M.

Enykl řekl(a)...

:))
...lepší, než kdybych na něj myslela, a proto nemohla usnout :)

pseudointelektualka řekl(a)...

ty chodíš na manikúru, jo?

Enykl řekl(a)...

Chodím! Proč? Manikúra není funky? :)
(A vůbec.. může za to TVOJE máma - nedávno jsme se sestrou vzpomínaly, jak jsme už od mala chtěly mít ruce a nehty jako ona.)

pseudointelektualka řekl(a)...

manikúra je rozhodně funky. je taková... buržoa, dekadentní.
mámě to vyřídím, já taky chci od mala mít ruce a nehty jako ona. ty nehty se naštěstí povedly, ale štíhlý dlouhý prsty nemáme se sestřenicí ani jedna. (dneska mi přišel dopis od babičky, která pročetla můj blog, že jsem po ní zřejmě zdědila pozadí, ale že mi může říct, že to nebylo tak hrozný.)

o nehtech bude zřejmě následovat post u mě, protože už se tomu nelze vyhýbat.