úterý 9. února 2010

Takové jsou všechny

Byla jsem u kartářky. Předpověděla mi, že během tohoto nebo příštího měsíce se v mém životě objeví osudový muž, který se bude vyznačovat výraznou inteligencí a přemýšlivostí, bude mít tmavé vlasy a bude buď v uniformě, nebo s titulem. Takže teď paranoidně nahlížím do všech policejních aut, jestli tam náhodou nesedí tmavovlasý intelektuál.

Po pátečním rozhovoru s kamarádem bych ale radši než uniformovaného muže poznala nějakého gibona. Kamarád přírodovědec mě přesvědčoval dlouhou dobu o tom, že člověk není a ani nemůže být nikdy monogamní, že k tomu prostě není stvořen a všechny monogamní páry jsou jen dílem striktní kulturní normy, která u živočichů nemá obdoby. Kupříkladu pěnkavy mají natolik tolerovanou nevěru, že se samička nechá zásadně oplodnit samečkem alfa, který ale nemá zájem se o všechny své pěnkavy starat, takže takto oplodněná samička si najde samečka ve společenské hierarchii o třídu nižšího a nechá si jím pěnkavátka vychovat. A takové jsou všechny (Cosi fan Tutte)! Když jsem mu začala pod tíhou argumentů věřit a zesmutněla jsem, utěšil mě větou: „Neboj, není vše ztraceno, takoví giboni třeba… ti monogamní jsou.“

Den na to jsem byla na očkování. Sekla jsem sebou v ordinaci (reakce na vakcínu) i před ní (reakce na led), ale žádný inteligentní uniformovaný hasič ani gibon zrovna kolem nešel, tak jsem se v obou případech zvedla sama a šla dál. Však máme ještě víc jak měsíc a půl.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak jsem čekal co se teda o tvém nadcházejícím vztahu dozvím.Nemůžu říct že bych byl překvapenej.R

Anonymní řekl(a)...

A já jsem zvědavý, jestli tu za měsíc a půl konečně napíšeš, že kartářky jsou šarlatánky. :-D Teda ne že bych ti toho Dr. Uniformu nepřál... :-)

anykam řekl(a)...

Dneska o monogamii píšou v Mladé frontě :)

Anonymní řekl(a)...

ty penkavy to nemaji az tak tolerovane... ten penkavak o tridu niz nevi, ze male penkavatko neni jeho. takze je to jak u lidi...
btw. uprimne doufam, ze kamarad prirodovedec monogamni je, ptz mi nekoho pripomina... :)
An.