pátek 23. ledna 2009

Výstava v hospodě

Aneb, kdo koupí obraz za dvě piva? Poklidný večer v hospodě se změnil na detektivní pátrání. Dva kluci přišli do naší oblíbené hospody, kde jsem chtěla v poklidu oslavit narozeniny své kamarádky. S obrazem v ruce se ptali u vedlejšího stolu, jestli někdo nekoupí obraz. Stůl si ho ale nevšímal, tak přišli k našemu. „Kdo koupí obraz za dvě piva?“ … „No, kdo koupí obraz za dvě piva?“ … „Nechcete obraz za dvě piva?“ … „Nikdo nechce obraz za dvě piva?“

„…ALE JOOOOO, JÁ CHCI OBRAZ ZA DVĚ PIVA!!!!“ zakřičela jsem, aby dali pokoj.

„Tak jo.“ Řekl jeden z nich a už jsem šla platit na bar dvě piva. Během čekání na načepování jsem se začala s klukama bavit a ptala jsem se, kde obraz vzali.

„Nakreslil jsem ho“. Nevěřila jsem mu. „No vážně.“ Nevěřila jsem mu opět.

„Ale ten obraz je podepsaný…“, zkoušela jsem to jinudy.

„Ano, je tam napsáno FRANTIŠEK. To jsem já“, odvětil celkem pohotově.

Vzala jsem mu peněženku a vytáhla ISIC: „Tady píšou, že jsi Radek.“

„….mmm….Frantšek….je….pseudonym….víš?“

„Ok.“ Bylo mi to fuk. Zaplatila jsem piva a o dvě hodiny později jsem si domů nesla velký na plátně malovaný obraz. Doma jsem se bála, co na to řeknou naši, kteří ještě nespali, když se vracím z hospody s obrazem. Pod tričko jsem ho ale schovat nemohla a do pokoje se jde přes obývák, tak jsem jen zadrmolila: „Já vám to vysvětlím pak“ a proklouzla jsem do pokoje.

Ze zvědavosti jsem vygooglovala jméno podepsaného malíře. Prý je docela známý (čímž se potvrzuje mé barbarství) a toho času má výstavu v Ostravě. První, co mě napadlo, bylo, že když si chce známý umělec dělat výstavu v OSTRAVĚ, musí přece počítat s tím, že mu někdo obrazy ukradne, ale budiž. Takže mám doma poklad za 60,- i s dýškem. Našla jsem si i jeho mailovou adresu. Ale co napsat? Mám váš obraz? Napadla mě kupa scénářů, jak by to mohlo pokračovat – od vyžadování výkupného až po strohé konstatování, že obraz vyhodil ke kontejneru a jak se ke mně, sakra, dostal.

Přišla jsem zpět do obýváku, naši znalecky obcházeli obraz a po pěti minutách se ozvalo: „To jsi ty? Kdo tě kreslil?“

…pokračování příště. (ne, že bych si chtěla hrát na dramatično, ale píši v reálném čase a vážně sama nevím, jak to bude pokračovat:) )

4 komentáře:

Markus řekl(a)...

Kdo krade ten lže a přijde to pekla, měla by ses jít udat na policii!

Enykl řekl(a)...

Už jsem to konzultovala se svým právníkem. Prý jsem obraz de facto koupila, takže bych do pekla neměla... teoreticky...:)

pseudointelektualka řekl(a)...

to je výborná story! a jak teda dál? radši se učíš, než abys kontaktovala umělce?

Enykl řekl(a)...

No jo, no jo... už na to jdu. Rozjela jsem pátrání oklikou, ale bez výsledků, tak mu napíšu. Hned teď :)