úterý 16. února 2010

Je váš blog příliš úzký?

Právě mě ze spokojeného facebookování za kulisy televize vytrhla hláška z reklamy. Mužský hlas se dramaticky zeptal: „Je váš blog příliš úzký???“ * Bylo to natolik podmanivé, že jsem se na chvíli zamyslela, jestli tomu opravdu tak není, popř. co pak s tím. Jako by nestačilo, že společnost činí značné nároky na lidskou vizáž, teď ještě budu muset měnit proporce blogu? I když, tam by to bylo aspoň jednorázové. Něco jako implantovat ženám do genetické výbavy gen, který by zaručoval permanentní linku kolem očí a dlouhé husté řasy, když je značně neekonomické vše den co den ráno kreslit a večer mazat.

(*jednalo se o reklamu na WCčistič Harpic Max a myšlen byl WCblok.)

Tak jsem se nad šířkami zamyslela, až jsem narazila na blogy holek, které se podporují v anorexii. A ani přes veškerou snahu z toho vtipný článek nevytřískám. Většina z nich má 13 – 17 let, detailně popisují svůj jídelníček a tu a tam přidají i fotku svých neskutečně tlustých pětačtyřiceti kil. Zbytek obsahu tvoří tipy, jak se stát anorektičkou, a moudra typu: „Vteřinu na rtech, roky na stehnech“, popř. „Minutu v puse, roky v pase“

Tato vlna se nazývá THINSPIRATION / THINSPIRATIO. Každá dívka si na internetu najde svoji THINSPO, což je její hubnoucí vzor, a snaží se být jako ona. Pro některé je THINSPO dokonce modelka z kampaně proti anorexii.

A co jsem se dozvěděla? (citace) Dívka, která se chce stát anorektičkou, by měla jídlo vždy rozžvýkat a potom vyplivnout, jíst nahá před zrcadlem, nikdy nesmí jíst po čtvrté hodině odpoledne a pokud bude opravdu hladová, má sníst pilulky proti pálení žáhy, měla by nosit gumičku na zápěstí a pokaždé, když dostane chuť na jídlo, za ni zatáhnout a pustit, počítat kalorie, sbírat obrázky modelek a nosit je pořád u sebe, po každém soustu vypít půllitr vody, představovat si, jak vypadají potraviny v žaludku či jinak si odůvodňovat, proč jsou nechutné, popřípadě si je přesolovat a přepepřovat, aby jí nechutnaly, kručení břicha ve škole zastavit úderem pěstí do žaludku, nikdy nesmí jíst nic většího než je její pěst, když bude hlad skutečně k nevydržení, musí pít horkou vodu a kousat ledové kostky, vážit se večer a oblečená, vyfotografovat se ve spodním prádle a pokaždé před jídlem se na fotografii dívat, ale hlavně musí občas vylít sladkou limonádu, vysypat balíček chipsů či zašpinit talíř a nechat obaly povalovat na stole, aby to před rodiči vypadalo, že něco snědla, a při splachování jídla do záchodu dát pozor na to, aby tam poté nezůstaly kousky jídla, které by ji prozradily. „Stopy zanechává např. špenát nebo různé omáčky. Prostě rači spláchni víckrát.“ A až bude úplně nejvíc nejhůř, má se točit dokola, dokud se nebude cítit malátně, všechno jídlo z ledničky polít saponátem, aby ho znehodnotila, a proti bolestem z hladu se schoulit do klubíčka, anebo to zaspat.

„Jdi nakupovat a zkus si oblečení, které by sis chtěla koupit až zhubneš. Vem si tu velikost, na kterou chceš zhubnout a pak si v kabince štípej do přebytečného tuku a uvidíš jak se ti hned zprotiví jídlo nechceš přece přidávat jídlem k těm špekům co už máš! … Obezita je odporná!! Pamatuj si, že THINSPIRATION je váš nejlepší přítel.“

Tak jo, jsem odporná, ale co? Aspoň mám úzký blog!

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Válek a utrpení je málo.Nebo tak nějak,jinak si neumim vysvětlit proč by na netu vysely návody jak dobrovolně a permanentně trpět.Mě se líbí,že se ti líbí jak vypadáš :) A jestli třeba ne,tak mi věř že jsi pěkná holka ;)R

pseudointelektualka řekl(a)...

uh.

pseudointelektualka řekl(a)...

heeeeeeeeeeej, teď teprve jsem byla v čr a zapla televizi, kde zrovna šly reklamy - a konečně jsem ten tvůj nadpis pochopila!

Enykl řekl(a)...

to bylo štěstí! už ji moc nedávají. ale je to podmanivé, co? zamyslela ses nad svým blogem???

pseudointelektualka řekl(a)...

myslím, že můj blog je narozdíl ode mě zdravě štíhlý. možná to bude proto, že jsem se o něj nikdy nebála, když dospíval, aby nebyl anorektikem, takže jsem ho po každém soustu nechválila, jak ten chlapeček pěkně papá. přestože mu dneska opticky přidává ta meruňková, věřím, že má BMI (Blog Mass Index) úzký právě tak akorát.