pondělí 17. listopadu 2008

Mysli pozitivně.

Současní renomovaní psychologové se shodují na tom, že myšlenka má sílu – jinými slovy: Jak myslíš, tak žiješ. Podle Martina Seligmana tedy musí člověk myslet pozitivně a když k tomu zrovna nemá důvod, má se do toho dotlačit. Těmito strategiemi si můžete přivolat štěstí, lásku, bohatství, zdraví. No kdo by to nechtěl. Po shlédnutí lehce teleshoppingového návodu The Secret jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Zabere mi to denně minimum času, změní mi to život, budu atraktivní, a už mi jen chyběla informace o tom, jestli to jde v případě nepotřeby jednoduše schovat pod postel. Večer jsem si do zblbnutí opakovala, jak bude vše fajn a ráno jsem se probudila s úmyslem začít zcela nový, pozitivní život.

Jenže Martin Seligman ani Drew Herolt asi nepočítají s tím, že když se u nás peče, nemá dobrá nálada šanci. Hned po ránu jsem byla vykázána z kuchyně.

"Proč pečeme tak brzo?"

"Jestli ti to je brzo, tak odejdi."

"Ne, jen tak… Je listopad"

"Tak víš co? ...běž pryč."

Nedala jsem ale temným myšlenkám šanci zkazit si dnešní den – první den mého pozitivního života a šla si do Kauflandu koupit Coca-Colu, protože ten sladký jed rozpuštěný v toxinech, jak ho nazývá táta, je jediná záruka dobré nálady. Chutnají i jiné jedy tak dobře, když je pocukrujete?

Neměli ji! Určitě je to součástí jejich strategie. Postaví vám hypermarket za barákem a potom, když vás naučí tam chodit v teplákách, tak přestanou prodávat důležité věci, jako je Coca-cola, chléb a nebo arašídy v tříbarevné čokoládě. Dělají to jen tak, aby vás nasrali.

Po návratu domů slyším smích. Že by to začalo fungovat? Táta čte časopis a už 5 minut se křečovitě směje. Na otázku: „Co je tam tak vtipnýho?" mámě odpoví hekaje smíchy: „Ty by ses urazila“ a ona se urazí: „Zase něco o mně.“

Zavřela jsem se do pokoje a hledala kde jsou ty pozitivní vlny. Na stole ne, tam je jen kupa knížek a učebnic, které musím zpracovat, v knihovně taky ne, tam je prach.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jestli to nebude tím, že člověk musí myslet pozitivně. Vim, takový konstatování zní divně, ale když se nad tím člověk zamyslí, dává to smysl. Není to o tom nutit se myslet pozitivně a překrucovat věci aby vypadali pozitivně. Musí se tak přímo uvažovat. Jako začátečník v cizím jazyce nemyslí, myslí česky a v duchu si překládá. Teprve pokročilý myslí rovnou v daném jazyce. Co ty na to?

Enykl řekl(a)...

Rosťo, jestli budeš takhle rýpavý, tak ti zase zakážu psát komentáře. :)